Jesteś tutaj: ekoconcept.pl > Trening > Co jeść po treningu?

Błędy w przyrządzaniu naleśników

Dążymy do tych idealnych – miękkich, puszystych i dobrze wysmażonych. Ale jak to jest, że raz wychodzą wyśmienite, a innym razem przywierają do patelni. Na początku warto poświęcić więcej czasu na skupienie się nad ciastem. Wyjmij wagę kuchenną i zachowaj odpowiednie proporcje, nie dodawaj składników na oko. Choć często porównuje się konsystencje sosów do ciasta naleśnikowego, to uzyskanie tej idealnej nie jest wcale takie proste. Ponadto ciasto na naleśniki powinno być świeże, zmieszane tuż przed smażeniem. W przeciwnym wypadku mąka wchłonie cały płyn i ciasto stanie się po usmażeniu gumowate. Do naleśników warto wybrać mąkę tortową – jest delikatniejsza. Kluczem do odpowiedniego ich wysmażenia jest odpowiednia temperatura patelni – nie należy jej przegrzewać, ale nie może być też za zimna. Niezwykle ważne jest równomierne rozprowadzenie tłuszczu – dlatego warto użyć do tego pędzelka. Przy zastosowaniu się do powyższych rad naleśniki już zawsze będą wychodzić jak te z najlepszej restauracji – o idealnej konsystencji, smaku i kolorze. Źródło: http://zdrofix.pl/

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.