Jesteś tutaj: ekoconcept.pl > Kuchnia > Na zakupy do osiedlowego sklepiku

Co spokojnie możesz wyjąć z lodówki?

Większość z nas przychodzi z zakupów i natychmiast wrzuca do lodówki trzy czwarte zawartości siatek. W chłodzie lądują pomidory i jest to jeden z największych błędów. W lodówce tracą one smak i swoją konsystencję. Z powodzeniem można przechowywać je poza nią, pamiętając, że nie powinny stać na słońcu, dobrze wybrać miejsce zacienione. Część osób umieszcza tam też chleb, w nadziei, że będzie dłużej świeży. W rezultacie szybciej staje się twardy. W lodówkach często spotkamy ostre sosy, które po otwarciu można przechowywać nawet do trzech lat w temperaturze pokojowej. Zioła – w lodówce więdną i tracą swoje właściwości. Miód przetrzymywany na półce wśród innych produktów szybciej zgęstnieje i zacznie się krystalizować. Z kolei cebula przechowywana w lodówce szybko staje się miękka i pleśnieje. Jak widać w większości wypadków wystarczy odrobina miejsca w kuchennej szafce czy chłodne, zacienione miejsce w piwnicy.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.