Jesteś tutaj: ekoconcept.pl > Sport > SMAKI ŚWIATA –TAPAS

Czemu psujemy warzywa?

Kupujemy świeże, chrupiące, prosto od rolnika z najlepszym zamiarem spożycia ich i dostarczenia organizmowi bomby witaminowej i makroelementów. Niestety często w procesie obróbki termicznej skutecznie unieszkodliwiamy pożądane w diecie witaminy. Szpinak, sałatka jarzynowa czy też gotowane ziemniaki to tylko niektóre przykłady takiego postępowania. Gotowanie na parze powinno choć częściowo wyeliminować problem wylewania witamin do zlewu, ale da się tego uniknąć stosując tradycyjne metody. Podstawowym błędem jest zostawienie warzyw w gotującej się wodzie na dłuższy czas. Tracą one wtedy nie tylko witaminy ale i smak i konsystencję. Możemy tego uniknąć wkładając je do wody na chwilę przed gotowaniem i pozostawiając na 2-3 minuty w gotującej się wodzie. Następnie należy je zostawić na jakiś czas w gorącej, ale nie gotującej się już wodzie. Warzywa będą ugotowane, ale nie rozgotowane. Czas przyrządzenia jest zależny od delikatności warzywa. Podane warzywa nie tylko zachowają smak ale i chrupkość jednocześnie nie będąc twarde. Tak podane mogą spotkać się z licznymi komplementami skierowanymi w stronę kucharza.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.