Jesteś tutaj: ekoconcept.pl > kulinaria > INSPIRUJĄCE KULINARIA

Czosnek niedźwiedzi

Od lat mówi się o niezwykłych właściwościach czosnku. Działa bakteriobójczo i przeciwgrzybiczo, pomaga w walce z przeziębieniem, a dania przygotowane z jego użyciem mają niepowtarzalny smak i aromat. Jednak nie zawsze możemy spotkać ten nasz – Polski. Supermarkety zostały zalane główkami z Azji, które nie tylko są tańsze ale i gorszej jakości. Mówi się nawet o ich szkodliwości. Często trudno odróżnić ten rodzimy od wschodniego. Naprzeciw wychodzi stosowany już w kuchni staropolskiej, a później całkowicie zapomniany czosnek niedźwiedzi. Jest to roślina nieco przypominająca konwalie, objęta w Polsce częściową ochroną gatunkową. Okres kwitnienia zaczyna w okolicy maja. Oprócz cebul czosnku możemy z powodzeniem używać jego liści, które zawierają duże ilości witaminy C – do zup, sosów czy marynat. Wielu daniom może nadać on niepowtarzalny smak, być może pomoże nam wrócić do korzeni i kuchni naszych przodków, a nawet jeśli tak się nie stanie, to zawsze jakieś urozmaicenie codziennego gotowania.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.