Jesteś tutaj: ekoconcept.pl > Zdrowie > Orzechy z barów i straganów

Czy czerwone mięso rzeczywiście szkodzi?

Czerwone mięso pod które zalicza się zarówno wieprzowinę jak i wołowinę owiane jest złą sławą. Badania nie wykazują jednak jego związku z chorobami serca. Odnosi się to oczywiście do dobrej jakości mięsa, bez sztucznych dodatków, które coraz częściej goszczą niezapowiedziane na naszych stołach. Czerwone mięso jest bardzo cennym źródłem białka, witamin i minerałów. Jest też dobrze przyswajalne dla człowieka, ze względu na bliskość genetyczną (w końcu krowa czy świnia to też ssak, a kanibalizmem trudnić się nie będziemy). Wyjście jest jedno. Skorzystać z własnego zdrowego rozsądku, kupując mięso ze sprawdzonych hodowli, oznaczone rozmaitymi znakami jakości. Oprócz tego co za dużo to nie zdrowo – jak ze wszystkim. Czerwonym mięsem możemy raczyć się od czasu do czasu, ale nie polecam oczywiście bardzo smacznego, ale niezdrowego schabu w grubej panierce w towarzystwie zasmażanej kapusty. Wszystko szkodzi (w nadmiarze), więc zachowajmy zdrowy rozsądek zamiast biec za coraz to nowszym trendem żywieniowym. Źródło: http://zdrofix.pl/

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.