Jesteś tutaj: ekoconcept.pl > Porady > GOTUJEMY KRUPNIK

Dlaczego „zajadamy stres”?

W sytuacjach stresowych często jedynym celem jest zmniejszenie napięcia stresowego. Jest wiele zdrowych sposobów takich jak bieganie czy inna aktywność fizyczna, ale są też te mniej zdrowe min. zajadanie.
Wszystkiemu winny jest mózg, który produkuje endorfiny, gdy odczuwamy uczucie sytości. Wtedy stres odpuszcza. Dążymy do jak najszybszego osiągnięcia tego uczucia, tak więc nie sięgamy po owoce, warzywa, nie czekamy do momentu przygotowania zdrowego posiłku. Nasze dłonie szybko wędrują do szafki ze słodyczami, nogi prowadzą do regału z chipsami. Napychamy się wysokokalorycznymi przekąskami i uzyskujemy upragnione uczucie spokoju. Zaraz po tym, organizm zaangażowany w trawienie takiej ilości cukrów i tłuszczu staje się senny, otępiały czy zmęczony. Po takim niezdrowym seansie z jedzeniem o wysokim indeksie glikemicznym szybko odczuwamy głód, toteż sięgamy po kolejne ciastko. I tak w kółko. Znany już mechanizm powinien pomóc w radzeniu sobie w sytuacjach stresowych i świadomym wyborze odpowiedniej drogi do produkcji endorfin.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.