Jesteś tutaj: ekoconcept.pl > Porady > NIETUZINKOWA ZUPA GROCHOWA

GMO a zdrowie

Nieustannie toczą się batalie zwolenników żywności modyfikowanej genetycznie z przeciwnikami. Faktycznie, w niektórych regionach świata hodowla odporniejszych na czynniki atmosferyczne czy też wydajniejszych odmian była jedynym dobrym rozwiązaniem, będącym w stanie przynieść oczekiwany rezultat. Choć do tej pory przekonywano, że GMO szkodliwe nie jest, można z tym polemizować. Najnowsze długoterminowe badania na szczurach karmionych wyłącznie kukurydzą zmodyfikowaną wykazały, że tracą one zdolność reprodukcji, mają większą skłonność do tycia, a nawet częściej zapadają na nowotwory. Co to znaczy dla człowieka? Trudno określić. Jedno jest pewne – skutki spożywania takiej żywności poznamy po latach, wpływ modyfikacji na nasz organizm odkryją kolejne pokolenia, niemniej jednak można uważać, że jej spożywanie zwiększa ryzyko wystąpienia alergii. Prawdopodobnie jak wszystko – w umiarkowanych ilościach specjalnie szkodliwe nie jest, ale należałoby się poważnie zastanowić nad wypieraniem naturalnych odmian przez te zmodyfikowane, być może błędnie uznawane za lepsze.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.