Jesteś tutaj: ekoconcept.pl > Dieta > Makaron tuczy – mit

GOTOWANIE NA PARZE- CZYM PRZYPRAWIAĆ?

Istnieje jedna podstawowa zasada, której należy przestrzegać podczas gotowania potraw na parze. Taki sposób gotowania naturalnie „wyciąga” sól zawartą w produktach, dlatego też nie solimy przed i w czasie gotowania, gdyż bardzo łatwo jest nasze danie przesolić. Jeśli odczuwamy takową potrzebę możemy przyprawić danie bezpośrednio po ugotowaniu. Do wszystkich dań, które gotujemy tą metodą możemy dodać sporo ziół. Ten zabieg doda aromatu potrawom oraz uwolni z nich nieznane dotychczas smaki. Jeśli chcemy dopracować smaki naszego dania do wody możemy dodać kostkę rosołową. Ciekawym zabiegiem jest zaś gotowanie w proporcjach pół na pół ryby w białym winie. Aby cieszyć się miękkością ryb oraz wyjątkową kruchością do garnka z wodą dodajemy  trochę białego wina. W ten sposób uzyskamy idealną rybę w zaledwie kilkanaście minut. Musimy pamiętać , aby nasze dania gotować tak, aby ich nie przegotować ponieważ wówczas całość się rozwali i z naszych dań powstaną zupy krem a tego byśmy przecież nie chcieli. Źródło: http://kurierzyzdrowia.pl/

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.