Jesteś tutaj: ekoconcept.pl > Zdrowy tryb życia > Zawrotna przemiana materii

GOTOWANIE NA PARZE

Od jakiegoś czasu wszechobecne stało się gotowanie wszelkiego rodzaju dań i potraw na parze. Metoda takiego gotowania to same pozytywy i coraz więcej ludzi zaczyna ją stosować. Tak przygotowane potrawy i dania mają zbawienny wpływ na zdrowie naszego organizmu, ponieważ podczas gotowania tradycyjną metodą większość wartościowych składników „ucieka” nam do wody , która przeważnie później wylewamy. W takiej wodzie znajduje się około czterdzieści procent składników odżywczych( tylko wtedy jedynie, gdy okres gotowania jest krótki) natomiast, gdy gotujemy dłużej takich składników tracimy około 70 procent. Być może te zatrważające fakty zmotywowały ludzi do działania i zmieniania swoich nawyków. Gotując na parze zachowujemy wszystkie witaminy oraz zyskujemy wyjątkowy smak gotowanych produktów. Należy pamiętać, iż podczas gotowania na parze nie należy solić produktów dlatego iż para naturalnie wydobywa zawartą w poszczególnych potrawach sól. Codzienne gotowanie w taki sposób uchroni nas przed wieloma chorobami.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.