Jesteś tutaj: ekoconcept.pl > Trening > Kreatyna a trening

GOTUJEMY KRUPNIK

Do ugotowania krupniku potrzebujemy: 2 porcje rosołowe z indyka lub kurczaka ,3 marchewki, korzeń pietruszki ,1/2 selera ,4 ziemniaki,1/2 szklanki kaszy jęczmiennej ,3-4 suszone grzyby,1 łyżka soli oraz pieprzu , szczypta maggi ,1 cebula ,2 ząbki czosnku. Porcje rosołowe, marchewkę, pietruszkę i selera opłukać i wrzucić do garnka, zacząć gotować. Następnie wlewamy około 2 litrów wody i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cebulę, czosnek, grzyby i przyprawy do smaku . Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15- 20 minut. Zaraz potem wsypujemy kaszę jęczmienną i gotujemy przez kolejne 15-20 minut. W między czasie obieramy ziemniaczki, kroimy je w kostkę i wrzucamy do zupy. Gotujemy przez kolejne 10 minut. Wyjmujemy z zupy marchewkę, selera, pietruszkę i całość porcji rosołowych. Tak przygotowaną zupę możemy podawać z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa. Nasz krupnik idealnie nadaje się na obiad jak również na kolacje, ze względu na to, iż jest bardzo gęsty i syty. Polecam. Źródło: http://witaminybobik.pl/

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.