Jesteś tutaj: ekoconcept.pl > Kuchnia jedzenie > JEDZENIE NA UDANĄ IMPREZĘ

Jabłko na kolację? Nie!

Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest jedzenie owoców na kolację. Wieczorem nasza przemiana materii jest spowolniona, a zawarte w nich cukry proste mogą odkładać się w postaci tkanki tłuszczowej. Choć często złote rady głoszą: „na kolację zjedz jabłko zamiast czegoś innego”, ich jedzenie wskazane jest do śniadania, kiedy potrzebujemy energii na „start”. Późna pora sugeruje, że powinniśmy unikać smażonych potraw, a także tych pozornie wyglądających na niegroźne wieczorem: jajecznicy na maśle, omleta i naleśników.
Dobrym, wieczornym wyborem jest chude mięso, twaróg, czy jogurt z niską zawartością cukru.
Jeśli nie możemy powstrzymać się od słodyczy, lepiej zjeść cukierka, czy też odrobinę ciasta na deser, tuż po obiedzie, a nie czekać do wieczora kiedy silna wola przestanie działać i rzucimy się na pudełko czekoladek siedząc przed telewizorem. Organizm nie zdąży przerobić węglowodanów na energię i dostaniemy trochę komórek tłuszczowych w gratisie.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.