Jesteś tutaj: ekoconcept.pl > kulinaria > DIETA KWAŚNIEWSKIEGO:

JAJECZNICA Z SEZONOWYMI GRZYBAMI

Do przyrządzenia przepysznej jajecznicy z kurek będziemy potrzebować: 200 g świeżych kurek, łyżkę masła ,pieprz do smaku ,3 jajka, szczypta soli ,2 łyżeczki śmietany, szczypta rozmarynu. Kurki musimy dobrze  oczyścić , lecz nie myć (jedynie oczyścić)! Najlepiej oczyścić je pędzelkiem. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Na patelni kładziemy masło i na małym ogniu wrzucamy nasze uprzednio oczyszczone kurki. Doprawiamy pieprzem. Smażymy przez chwilę, aż będą miękkie i złapią złoty kolor. Dodajemy jajka do podsmażonych kurek i smażymy na małym ogniu, cały czas mieszając, aby jajka się lekko ścięły. Pod żadnym pozorem nie wolno smażyć jajek na zbyt dużym ogniu, bo stracą swój smak. Na  koniec całość doprawiamy jeszcze do smaku szczyptą soli i dodajemy łyżkę śmietany. Taką jajecznicę możemy podawać np. z tostami francuskimi. W każdym bądź razie na pewno warto skorzystać z sezonowych grzybów jakimi są właśnie kurki. Źródło: http://kurierzyzdrowia.pl/

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.