Jesteś tutaj: ekoconcept.pl > Kuchnia jedzenie > DIETA CUD- OWOCOWE KOKTAJLE

Jak przechowywać przyprawy?

Kupowane w torebkach, po otwarciu szybko tracą swój aromat. Część z nas pozostawia je w opakowaniu od producenta zawinięte od góry i spięte spinaczem, nie jest to jednak skuteczne rozwiązanie i przyprawa po tygodniu lub dwóch nie jest już tak aromatyczna. Tradycyjnym rozwiązaniem są szklane, niewielkie pojemniczki, które świetnie sprawdzają się w przypadku większości przypraw. Należy jednak uważać na te, które mają w sobie tłuszcz – jak na przykład gorczyca. Ją powinno przechowywać się w ciemnym, chłodnym miejscu, toteż kuchenna półka często umiejscowiona w dość nasłonecznionym miejscu powinna w przypadku gorczycy ustąpić miejsca ciemnej szafce. Zwolennicy drewnianych opakowań powinni pamiętać o tym, że drewno chłonie zapachy, więc użyty do przechowywania danej przyprawy pojemnik zostaje jej domem już na zawsze. Doskonałym rozwiązaniem dla świeżych ziół jest ich mrożenie – tak przygotowane, można tuż po wyjęciu z chłodni wrzucić do zupy, bez straty ich właściwości.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.