Jesteś tutaj: ekoconcept.pl > Kuchnia > Jak przechowywać kawę?

Jakich połączeń unikać na talerzu?

Choć osobno zdrowe, zestawione razem wyglądają wyśmienicie i zachęcają do schrupania, nie zawsze zachowują swoje właściwości. Mowa o warzywach. Czego nie podawać w jednej misce?

Świeży ogórek i pomidor
Świeże ogórki zawierają enzym (askorbinazę), który niszczy zawartą w pomidorach witaminę C, nie dotyczy to tych konserwowych czy też kiszonych.
Brukselka, kalafior, brokuły i kapusta – nie w połączeniu z rybami
Ryby zawierają dużo cennego jodu, który w połączeniu z tymi warzywami jest niszczony przez zawarte w nich goitrogeny.
Wino i słodki deser
W tym połączeniu wprawdzie nie tracimy cennych składników, ale zyskujemy warstwę niechcianego tłuszczyku. Alkohol powoduje znaczny wzrost insuliny we krwi, co z kolei prowadzi do natychmiastowego magazynowania cukru w postaci tłuszczów.
Czarna herbata i cytryna
Cytryna dodana do herbaty powoduje powstanie cytrynianu glinu, który odkłada się w naszym mózgu. Na szczęście dotyczy to tylko sytuacji, w których fusy spotykają się z cytryną. Cytrynę możemy bezpiecznie dodawać po wyjęciu torebki z kubka.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.