Jesteś tutaj: ekoconcept.pl > kulinaria > ZUPY KREM ŁATWE, SZYBKIE I PRZYJEMNE

JEDZENIE- NASZ PRZYJACIEL CZY WRÓG?

W dzisiejszych czasach warto zadać sobie pytanie czy jedzenie nie staje się czasem naszym wrogiem. Oczywiście nie w dosłownym tego słowa znaczeniu ale w dużym stopniu to stwierdzenie „nosi” w sobie prawdę. Coraz więcej osób jedzeniem (przeważnie nie zdrowym i tłustym) zabija stres życia codziennego. Zajada go siedząc przed telewizorem, bądź bezmyślnie wpatrując się w cztery ściany. Smutek, radość, stres. Wszystkie te emocje sprzyjają temu aby sięgnąć po przekąskę. Dopiero na końcu tej listy pojawia się głód, ponieważ większość procesów bezpośrednio związanych z jedzeniem stymuluje właśnie mózg i nasza podświadomość. Momentami wcale nie jesteśmy głodni podczas, gdy nasz mózg podpowiada nam coś zupełnie innego. Jak zatem odróżnić rzeczywistą potrzebę jedzenia a nerwowe objadanie się? Nie ma na to dokładnej recepty. Najlepiej zdefiniować swój indywidualny zakres stresu i skonfrontować go z własnym sposobem odżywiania. Źródło: http://menedzerochronyzdrowia.edu.pl/

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.