Jesteś tutaj: ekoconcept.pl > Porady > GOTOWANIE NA PARZE- JAKI SPRZĘT?

KACZKA ZAPIEKANA Z JABŁAKAMI

Przepis ten dedykowany jest miłośnikom kaczego mięsa, bo jak wiadomo posiada ono wyjątkowy smak a jeżeli do tego dodamy jeszcze pachnące jabłka możemy stworzyć prawdziwe dzieło sztuki. Będzie nam potrzebne: 1 kaczka bez podrobów, 2 łyżki soli,3 łyżki oleju, łyżeczka pieprzu, 1,5 łyżki majeranku,2 łyżki tymianku w proszku, bądź świeży, 5 albo 6 jabłek. Gdy skompletowaliśmy wszystkie składniki zabieramy się do pracy: Kaczkę musimy natrzeć solą, olejem, pieprzem, majerankiem oraz tymiankiem. Odłożyć do lodówki (najlepiej na noc). Następnie obieramy kroimy jabłka w grube plastry. Do środka kaczki wkładamy jedno z pokrojonych jabłek. Wkładamy kaczkę do naczynia żaroodpornego bez przykrycia! Jest to ważne by skórka była chrupiąca! Pieczemy ją przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Na pół godziny przed końcem pieczenia dodajemy jabłka i gotowe. Możemy podać kaczkę z grzankami czosnkowymi a nawet z zapiekanymi ziemniaczkami. Smacznego!

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.