Jesteś tutaj: ekoconcept.pl > Kuchnia > Co spokojnie możesz wyjąć z lodówki?

KUCHNIA ŚLĄSKA

Jeśli wybierzemy się na Śląsk na pewno warto spróbować tamtejszych specjałów. Nie możemy jednak zapomnieć by wziąć ze sobą leki na późniejsze dolegliwości gastryczne, gdyż kuchnia Górnego Śląska jest zarówno smaczna jak i bardzo tłusta. Od zawsze typowy Ślązak lubił jak to się mówi „dobrze zjeść” i nie ma w tym chyba nic złego zważając na fakt, iż wielu tamtejszych mężczyzn od dawna ciężko pracuje fizycznie i trochę bardziej bogate w tłuszcz śniadanie czy obiad na kalkulatorze kalorii szybko idą w niepamięć. Kuchnia śląska czerpie dużo z wpływów Słowian a także Austrii czy Czech co można zaliczyć do plusów, gdyż jest ona bardziej zróżnicowana a w różnych regionach Śląska jest ona spożywana inaczej. Co to znaczy? Otóż w regionie Górnego Śląska często spotkamy tradycyjne kluski śląskie lub kreple czyli tzw. Śląskie pączki, zaś w regionie Dolnego Śląska możemy zauważyć tendencję do serwowania tradycyjnej, śląskiej rolady, która po prostu rozpływa się w ustach i to właśnie z niej słynie cały Śląsk.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.