Jesteś tutaj: ekoconcept.pl > Zdrowie > Akcja przeciw szczepionkom

KULINARIA A JAPONIA

W japońskiej kuchni przeważają ryby oraz inne rozmaite owoce morza. Co ciekawsze Japończycy większą ich część spożywają na surowo . Przykładem takiego dania może być znane zapewne wszystkim tradycyjne, japońskie sushi. Otwartość coraz większej części osób na tego typu przysmaki sprawia, iż coraz chętniej próbujemy nowych rzeczy a co za tym idzie nie boimy się surowego mięsa czy właśnie ryb, które w Japonii w towarzystwie alg, ryżu i przeróżnych sosów tworzą sushi. I dobrze. Otwartość na kulinaria świata dobrze wróży. Wbrew pozorom Japończycy nie spożywają jedynie ryżu. Mają zróżnicowaną dietę a w ich jadłospisie często pojawiają się zupy, dania grillowane czy tez różnorakie sałatki z owoców, warzyw, bądź te najzdrowsze z owocami morza. Być może taka właśnie zdrowa dieta zapewnia Japończykom długowieczność? Śmiem twierdzić, że jest w tym trochę prawdy. Ich zbilansowana dieta oraz jedzenie małych posiłków, ale często sprawia, iż na pewno ich „mechanizm wewnętrzny” działa dużo lepiej niż u wielu z nas najadających się do syta tłustymi potrawami.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.