Jesteś tutaj: ekoconcept.pl > Kuchnia jedzenie > UZALEŻNIENIE OD JEDZENIA

Lody nie takie straszne jak je malują

Lody tuczą! Nie jedz lodów! Grażyna, tyle kalorii, nie boisz się, że zgrubniesz?!
To by było na tyle często słyszanych tekstów. Lody są jednym z najmniej kalorycznych deserów. W porównaniu do rolad, tortów, ciastek czy czekolad są nieporównywalnie lepszym wyborem. Dobrej jakości lody, wytwarzane z mleka i śmietany są cennym źródłem wapnia. Wspomogą też nieznacznie odchudzanie. Spożycie zimnego pokarmu zmusi organizm do zużycia energii na ogrzanie go, a tym samym pozwoli spalić kilka dodatkowych kcal. Dla grupy szczególnie zwracającej uwagę na kaloryczność produktów są też wytwarzane z owoców sorbety, dostarczające nieco mniej energii od tradycyjnych lodów. Reasumując, jeśli pozwalamy już sobie na deser to lody są jak najbardziej akceptowalnym rozwiązaniem, z pewnością lepszym niż tort czekoladowy w polewie czekoladowej oblany sosem czekoladowym.
Lody pomogą także w leczeniu chorego gardła. Zimno powoduje zmniejszenie obrzęku śluzówki. W lecie należy jednak uważać i jeść je powoli, ze względu na dużą różnicę temperatur deseru i gardła. Przy braku ostrożności możemy nabawić się anginy.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.