Jesteś tutaj: ekoconcept.pl > Kuchnia jedzenie > ZAKOPANE OD KUCHNI

Magnez

Magnez ma duże znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu układu krążenia, a także układu nerwowego. Jego niedobory objawiają się skurczami mięśni łydek, drżeniem powiem, rozdrażnieniem, a także problemami ze snem.
Odpowiednim źródłem magnezu są rośliny strączkowe, płatki owsiane, kakao, natka pietruszki, nasiona słonecznika czy też kasza gryczana. Jego wchłanianie zwiększa witamina B6, a najlepszym środowiskiem dla niego jest kwaśne. Najlepiej przyswajany jest z białkiem zwierzęcym.
Stres, leki moczopędne, kawa i szybki tryb życia sprzyjają utracie magnezu. Pomocną dłoń wyciągają do nas apteki oferujące szeroką gamę suplementów diety, należy jednak pamiętać, że najlepiej przyswajalny jest ten naturalny. Ponadto należy zwrócić uwagę na ilość magnezu w tabletce. Powinno być to około 50mg jonów.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.