Jesteś tutaj: ekoconcept.pl > Porady > JESIENNO- ZIMOWE PORADY KULINARNE

Makaron tuczy – mit

Często spotykam się z głosami, że makaron tuczy. Otóż nie mogę się z tym zgodzić. Makaron tak jak ziemniaki czy ryż często stanowi podstawę danego dania. Zjedzony w podobnej ilości, co one nie powoduje tycia. Oczywiście możemy tu dyskutować o tym, że jest z białej mąki, której powinniśmy unikać, ale dlaczego nie wybrać tego ciemniejszego – pełnoziarnistego?
Więc o co właściwie chodzi z tym makaronem? Jemy go często z tłustymi serami, sosami – to właśnie one powinny zostać obwinione za przybieranie na wadze. Sam makaron ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, utrzymuje uczucie sytości przez dłuższy czas. Możemy więc zjeść go z zielonymi dodatkami i wszystko będzie w jak najlepszym porządku. Nie wykluczajmy go z naszej diety, o ile kierujemy się zdrowym rozsądkiem, wszystko jest dozwolone. W końcu jak całkowicie zrezygnować z produktu, który coraz częściej stanowi podstawę obiadu? Źródło: http://opieka-medcorp.pl/

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.