Jesteś tutaj: ekoconcept.pl > Sport > SMAKI ŚWIATA GNOCCHI

Masło czy margaryna?

Batalię prowadzą zwolennicy jednego i drugiego specjału. Masło jest naturalne i zawiera witaminy A, E i D, z kolei margaryna nie ma cholesterolu i dostarczy nam nienasyconych kwasów tłuszczowych, na dodatek łatwiej ją rozsmarować na kromce chleba. Każde z rozwiązań ma swoje wady i zalety. Masło z pewnością będzie lepszym wyborem dla dzieci i młodzieży, a margaryna dla seniorów. Nie da się jednak jednoznacznie określić które z rozwiązań jest lepsze. Na sklepowych półkach możemy spotkać wszelkie miksy masła i margaryny, które mogą zostać złotym środkiem. Jedno jest pewne – warto czytać etykiety, zwracać uwagę na datę przydatności i skład. Masło spożywane w niedużych ilościach nie powinno zaszkodzić nikomu, a rezygnacja z niego na rzecz przetworzonej margaryny nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem. Jeśli prowadzisz aktywny tryb życia, a nie jesteś pożeraczem kanapek w niezliczonej ilości spokojnie możesz pozwolić sobie na odrobinę zapomnienia i posmarować chleb masłem – jeśli jego walory smakowe biorą górę nad smakiem margaryny.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.