Jesteś tutaj: ekoconcept.pl > Kuchnia jedzenie > UZALEŻNIENIE OD JEDZENIA

Olej rzepakowy

Od lat mówi się, by do sałatek dodawać oliwy z oliwek, że jest zdrowa, a lista komplementów skierowanych w jej kierunku przyprawia o zawrót głowy. Cudze chwalicie, swego nie znacie. Nasz rodzimy olej rzepakowy nie jest wcale gorszym rozwiązaniem. Jest źródłem niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, które musimy dostarczyć wraz z pokarmem. Podobnie jak oliwa z oliwek zmniejsza ilość złego cholesterolu a także pozwala dłużej zachować młodość. Jest uważany za jeden z najzdrowszych olei świata. Warto sięgnąć po rodzimy produkt, w cenie przystępniejszej niż dobrej jakości oliwa sprowadzona z Włoch. Możemy go używać do sałatek i sosów, wyrobu majonezu czy też smażenia, w zależności od tego, czy był tłoczony na zimno czy ciepło, ale ta zasady tyczy się nie tylko oleju rzepakowego.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.