Jesteś tutaj: ekoconcept.pl > Sport > TAJEMNICE KULTURYSTYKI

Składniki E

Owiane legendami składniki E w produktach spożywczych nie zawsze są zabójcze, wśród nich znajdą się też te całkowicie nieszkodliwe. Na początku warto pogrupować je na pięć kategorii: barwniki (E100), konserwanty (E200), antyutleniacze (E300), emulgatory (E400), wzmacniacze smaku (E600).
Zamiast wczytywać się w etykiety, mając zroszone potem czoło, próbując rozszyfrować co może kryć się pod kolejnym E, warto zobaczyć, które uznawane są potencjalnie groźne dla zdrowia.
Należą do nich:
102, 104, 110, 122-124, 127, 131, 132, 142, 150a, 151, 173, 180
210-214, 220-228, 230-232, 249-252
310-312, 320, 321, 335, 336
400, 407, 450, 461
621, 622, 631
Choć lista jest dość długa, składniki te, spożywane w małych ilościach nie są dla nas zabójcze. Większość z nich wykorzystywana jest w gorszej jakości produktach. Może warto rozważyć dołożenie kilku złotych do obiadu czy kolacji na rzecz pozbycia się z nich syntetycznych substancji? Zaopatrywanie się u rodzimego sprzedawcy i samodzielne przygotowanie soku, przetworów czy codziennego obiadu również pomoże zminimalizować dawkę „E” dostarczanych do organizmu.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.