Jesteś tutaj: ekoconcept.pl > Kuchnia jedzenie > KUCHNIA WEGAŃSKA

SMAKI ŚWIATA-EGIPT-FALAFEL

Do krainy smaków Egiptu na pewno przeniesie nas potrawa jaką jest falafel. Cóż to takiego? Falafel to miniaturowe kuleczki wykonane i przyrządzone z ciecierzycy, która bogata jest w wiele składników odżywczych oprócz tradycyjnego falafela z ciecierzycy Egipcjanie podają również drugą wersję owej potrawy przyrządzonej z sezamu i bobu. Obie maja zupełnie odmienne smaki i zarazem obie te wersje falafela są naprawdę zaskakująco pyszne. W Egipcie falafel podawany jest sam bez niepotrzebnych dodatków, natomiast w innych krajach danie to podaje się w formie dań fast food. Niektórzy nawet serwują najbardziej pospolity kebab z falafelem w środku w roli nadzienia. Odbiega to od pierwotnej formy tej potrawy, lecz na temat gustów się  nie dyskutuje. Bądź co bądź sam falafel jest daniem niezwykle ciekawym i aromatycznym oraz na pewno wartym polecenia( nie koniecznie jako kebab , tak by nie przyćmić jego naturalnego smaku), ale sam w towarzystwie chociażby lampki czerwonego wina.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.