Jesteś tutaj: ekoconcept.pl > Sport > SMAKI ŚWIATA-CAPRESE

SMAKI ŚWIATA: POLENTA

Polenta jest to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni włoskiej. Być może nie jedno z najbardziej słynnych, ale zapewne najbardziej bliskich tradycji. Włosi określają polentę mianem potrawy ludowej. Nie jest to co prawda potrawa przeznaczona dla bardzo wymagających , lecz to być może właśnie w tej prostocie tkwi klucz do sukcesu i tak bardzo niepretensjonalnego smaku tej potrawy? Polenta to potrawa wykonana z mąki kukurydzianej gotowanej na konsystencję grysiku. Taką ugotowaną mąkę kukurydzianą można serwować z dodatkiem sera żółtego, bądź tradycyjnego, włoskiego  parmezanu, jak również w towarzystwie różnego rodzaju sosów, między innymi pomidorowego. Ponadto w niektórych regionach Włoch polentę traktuje się jako swoistą bazę podobną do pizzy. Wówczas kładzie się na niej przeróżne składniki takie jak grzyby, zioła itp. W zależności od dnia i chęci np. zmiany smaków z polentą można dowolnie eksperymentować tak , by nigdy nam się nie znudziła a zapewne tak się nie stanie kiedy trochę poszalejemy wyobraźnią.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.