Jesteś tutaj: ekoconcept.pl > kulinaria > DIETA WARTO CZY TEŻ NIE?

Syrop glukozowo-fruktozowy

Syrop glukozowo-fruktozowy to wysokofruktozowy syrop kukurydziany. Jest to substancja używana do słodzenia przede wszystkim napojów, ale także innych produktów spożywczych. Obok niego często w składzie figuruje cukier a czasem też aspartam, jak widać producenci uznają, że jedna substancja słodząca nie wystarczy do uzyskania odpowiedniego stopnia słodyczy…Dlaczego wybierane są różnego rodzaju słodziki a nie zwykły cukier? Ze względu na swoją cenę. W batalii z cukrem białym wygrywa walkę o miejsce na podium wśród niezdrowych substancji słodzących. Szklanka (250ml) napoju słodzonego syropem glukozowo-fruktozowym pokrywa całkowite zapotrzebowanie na cukry proste w naszym organizmie, toteż spożywanie go w większych ilościach skutkuje otyłością. Znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu drugiego, a także zaburza gospodarkę lipidową organizmu. Długotrwałe spożywanie zwiększa także ryzyko wystąpienia chorób naczyniowo – sercowych, w tym nadciśnienia tętniczego.
Mimo licznych przesłanek, jak dotąd nie zastosowano ograniczeń używania go w produktach spożywczych. W związku z tymi danymi warto rozważyć czy „biała śmierć” jest naprawdę tak zła, jak się o niej mówi? W porównaniu z syropem glukozowo – fruktozowym cukier biały wypada o niebo lepiej.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.