Jesteś tutaj: ekoconcept.pl > Zdrowy tryb życia > Zbawienne działanie kawy

TAJEMNICA ZMYSŁU-SMAK

Z czasem gdy pierwotny człowiek zaczął zaspokajać swoje potrzeby posługując się instynktem zaczął dostrzegać potrzebę dostarczania mózgowi nowych impulsów. Tak właśnie zaczęły ewoluować różnego rodzaju smaki. Począwszy od słodkiego, ponieważ człowiek bez niego tracił energię, poprzez słony, gorzki, kwaśny itd. Receptory smaku pojawiły się u człowieka instynktownie. Niektóre z tych właśnie receptorów m. in. receptory smaku kwaśnego pozwalają nam na odróżnienie niedojrzałej rośliny, czy fermentującego jedzenia zaś receptor smaku gorzkiego pełni dość odpowiedzialną funkcję mianowicie ostrzega przed wszelakimi toksynami, które spożyte mogłyby wywołać spustoszenie w naszym organizmie. Jak już wiadomo rozróżniamy cztery rodzaje smaków: słony, słodki, gorzki, kwaśny. Czym zatem jest tzw. Smak umami ? to nic innego jak dopełnienie tego niezwykle ważnego kwartetu. Na początku XX w. japoński chemik stworzył smak umami , który w dosłownie oznacza smak wyśmienity, wyjątkowy i słusznie ponieważ taki również istnieje, jednak zapewne niewielu z nas wie jaką poprawną nazwę nosi.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.