Jesteś tutaj: ekoconcept.pl > Kuchnia > Sposób na zdrowego burgera

Tuczące piwo – mit

Od lat mówi się o tym, że piwo jest bombą kaloryczną i tuczy. Nic bardziej mylnego. Kaloryczność złotego trunku jest zbliżona do soku czy napoju, który pijemy ze świadomością, że wybraliśmy mniejsze zło, choć zawartość cukru jest w nim znacznie większa.
Problem tkwi w tym, że piwo wzmaga apetyt. Bardzo chętnie sięgamy wtedy po chipsy, frytki, tłustsze dania (bo przecież jak to będzie wyglądać, kiedy po dwóch piwach będę podpity). Spożywane są wtedy w dużych ilościach, podczas grilla czy meczu, w szczególności wieczorami, kiedy nasz metabolizm jest najwolniejszy i organizm magazynuje dostarczone pożywienie w postaci dodatkowej oponki na brzuchu.
Tycie po grillu to sprawka przekąsek, nie piwa. Złoty trunek pity w małych ilościach dostarcza dużo cennych witamin z grupy B, wspomaga pracę nerek. Uważany jest za napój bogaty w proteiny i minerały, zawiera także substancje stymulujące układ nerwowy, powodujące uspokojenie i ułatwiające zasypianie.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.