Jesteś tutaj: ekoconcept.pl > kulinaria > ZUPY KREM ŁATWE, SZYBKIE I PRZYJEMNE

Witamina C

W naszej kulturze utarło się, że jak witamina C to na pewno cytrusy, a cytryna to już w szczególności. Oczywiście owoce te zawierają wysokie dawki witaminy, ale to nic w porównaniu z naszą rodzimą czarną porzeczką, która zawiera jej niemal trzykrotnie więcej niż cytryna. Jak to zwykle bywa cudze chwalimy, a swego nie znamy… Ponadto spotkać możemy ją też w natce pietruszki a nawet w ziemniakach. Te ostatnie maja wprawdzie jej nieco mniej niż cytryna, ale nie wypadają źle wśród innych produktów.
Przy witaminie C należy wspomnieć o tym, że jest rozpuszczalna w wodzie, a jej nadmiar wydalany jest z moczem. Ale tu trzeba się zatrzymać i powiedzieć, że chodzi tu tylko o tę naturalną. Syntetyczny kwas askorbinowy jest w dużej mierze kumulowany w organizmie, dlatego musimy kontrolować połykanie znacznych ilości popularnych tabletek mających wspomóc odporność głównie w okresie jesienno – zimowym.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.