Jesteś tutaj: ekoconcept.pl > Sport > SPORT TO ZDROWIE

Zdrowe grillowanie

Choć grill większości z nas kojarzy się z punktem zakazanym w zdrowym żywieniu, może być zdrowy. Ociekające tłuszczem kiełbaski nie są jedynym rozwiązaniem. Na początek warto zadbać o to, by do grillowania używać specjalnego brykietu bądź suchych kawałków pochodzących z drzew liściastych. Jako element zabezpieczający przed nieporządanymi właściwościami dymu możemy zastosować tackę, ale w moim odczuciu jest zupełnie zbędna.
Za plus grilla z pewnością możemy uznać fakt, że nie potrzebujemy do tego dodatkowej ilości tłuszczu, toteż wybierając chude czerwone mięso, drób bądź ryby nie zwiększymy jego zawartości w przyrządzonej potrawie. Warto używać jak najmniejszej ilości soli, a poświęcić więcej uwagi aromatycznym ziołom, które z powodzeniem mogą ją zastąpić. Pożegnać powinniśmy się z gotowymi marynatami kupionymi w markecie, a zacząć przyrządzać własne. Wiosenna sałatka ze świeżych warzyw świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięsa i dostarczy nam niezbędnego błonnika i dawkę witamin. Źródło: http://salonyodnowy.pl/

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.